Tips presentation PSM untuk kwn2

Friday, October 24, 2008

Topik kali ni aku tujukan pada kwn seperjuanganku..hehe..Syukur alhamdulillah.. hari ni adalah hari last budak2 PSM untuk settlekan kerja masing2.. dgn tertandatgnnye technical paper & buku log dan jugak terbindingnye report..alhmdulillah selesai sudah kerja.. perghh..huwahhhh! Lega!!!!!!! satu je lagi task kene prepair.. PRESENTATION! td dah hantar technical paper kat Dr Ismail n Pn Kamarul Aini (tp puan ganti org laen.. en Ashraf? erkkk...tak kenal..sapekah?huhuhu) Pagi tadi kul 4 aku terhegeh2 bgn siapkan slide presentation.. slide kene dilimitkan..aku punye 14 page.. okaylah.. present paling max 15 minit..so satu 1 slide minute..tp td bace kat blackboard.. present 7 minute lah pulak..adeh..suke tau ubah2 ni..haih.. kalu ikut kate penyelia suh wat 10 page je..ahaks.. td dah selamat present kat kedua2 penyelia tersayangku..komen dorang.. slide bagus, menarik (kih3..weeee) n yg plg penting Dr Chan ckp 'cute'! (haaa.. sbb slide ade kartun2 comey..yihihihi).. Disini aku nak kongsi komen2 yang aku dpt dr penyelia2 aku..

MySpace

Presentation ; 7 min , Sesi soaljwb; 5 min..
(alaaahhh mesti lebih punyer)


Tips untuk presention PSM;
  • limitkan slide.. paling max 15 page
  • slide jgn ade bnyk ayat2 n tulisan.. buat ringkas,flow chart ke..kalu bnyk tulisan panel akan bosan..
  • jgn letak 'abstrak' atau ape2 yg dah ditulis dlm technical paper
  • present jgn ikut skrip.. kalu nak wat skrip boley tp jgn hafal..nmpk sgt tak bersedia rite
  • Sediakan slide yg berkemungkinan akan ditanya dalam sesi soal jwb,if tak termasuk dlm 15 slide td.. in case kalu dorang tny..so kite ade slide yg boleh menolong.. so nmpk mcm kite well-prepared kan..
  • present depan kwn2 seblm menghadapi presentation sebenar.. minta pendpt dorang..mungkin ade soalan2 yg kite tak terfikir..so kalu ade 10 soalan, at least 6 soalan dah dpt jwb ..hehe
  • kalu agak2 soalan yg akan ditny,tak dpt dijawb..jgn trus jwb tak tahu..or kate soalan tu diluar skop kajian.. itu dia nak uji kite berfikir mcm mane.. jwb.. ' oh dats a very good question, i never think of dat before...' then barulah bagi ape2 pandangan korang..' in my opinion..blablabla.....'
  • kalu boleh print-out borang penilaian presentation kat blackboard, and kaji setiap satu kritirea2 yg perlu ade dlm presentation korang
  • uji limit mase presentation n berlatihla bnyk2..supaya lebih confident! okay!

Mase present nanti pastikan bawa seperti berikut;
  • 1 Report PSM 1 (mase present letak kat tgh2 antara panel)
  • Buku log (yg dah siap dicop)
  • Technical paper
  • Kertas handout slide presentation (supaya senang panel nak rujuk bile nak tny soalan)
Dats all from me.. if ade lg tips2 untuk presentation..kongsi2 okay.. gudluck! daaaa...

2 comments:

MardhiA said...

wow...PSM...neh bila final year kan...
last friday b4 start studyweek..ade kelas math utk kali terakhirnye..kol 9 pagi..
bila kitorg nk masuk kelas around 8.40...tgk..ade org...
dlm 4@5 org...
n ade presentation..
kitorg ingktn ape..apsal sket je org yg present?
rupa2nya..PSM..kitorg dgr pon mcm takot nye..alih2 terpaksa carik kelas kosong laen..

mimie kusya said...

ngeh3..kalu bhn psm kite best.. kite akan rase sronok nak present sebenarnye tau,..hehe.. so stat dari skrg.. fikir nak buat pe untuk psm okay..hehe

The LiFe oF MimiE KuSya Copyright © 2009 Designed by Jijie Thejijie for Mimie Kusya Copyright by Mimie kusya