Yang Tak Pernah

Saturday, September 12, 2009

Ececeh..macam tajuk lagu Estranged plak.. cume tambah "Tak" je..kekekeke.. Assalamualaikum semua.. Selamat berhujung minggu ya.. Hari ni dah Ramadan 22, 1430 bermaksud ade lagi dlm 9 hari nak raye.. yehaaaaa.. Raye Raye! Sungguh tak sabar nak balik kampung di Besut, Terengganu.. Haaaa..Nak tahu kenapa post ini bertajuk "Yang Tak Pernah"? hehehe sebenarnye nak cerita ape yang berlaku semalam dalam hidup saya... Semalam 11 September 09 adalah hari yang agak mencabar sedikit bagi sayalah .. Ade beberapa perkara yang saya tak pernah saya buat selama ni atau dalam erti kata lain pengalaman pertama lah..hohohoho..

Pagi semalam saya sangat bersemangatlah ke ofis.. kenapa saya bersemangat? coz its FRIDAY bebeh! for those who are working mesti happy bila tiba hari jumaat..kan kan? hahaha.. So, dengan berbaju kurung yang membuatkan saya nampak sweet itu (okey2..saya tahu.. sudah angkat bakul sendiri..hahaha) saya menuju ke ofis lah.. Sesudah sampai, baru je melabuhkan montot di kerusi, bos call panggil dan menyuruh berjumpa beliau. Wah! pagi2 dah nak jumpe.. kekekeke.. Kemudian, dengan muke yang rileks maka masuklah berjumpe the boss, Mr Voon. Dalam kepala, terfikir design apekah die nak bagi kali ni.. Susahkah atau senang kacang je? .. For those yang tak tahu, saya berkerja sebagai part time Field Engineer.. Walaupun title "Field" Engineer, tapi kerja saya hanya duduk diofis buat design untuk construction firm..ada sebab tak berani berjumpe client untuk memberi penerangan atau solution kepada mereka. Yang pertama, saya tak banyak cakap, kedua, saya belum banyak pengalaman dan hanya tahu buat design saja, dan ketiganya, saye buta jalan. Tetapi, ape yang berlaku semalam, memang memberi sedikit kejutan budaya kepada saya..hahaha.. (Okey cukup dengan ayat skema.. )

Boss kate. mulai bulan ni, die nak trained saye kerje sebijik mcm Field Engineer lain.. ayomak! If saya berjaya menunjukkan progress, die nak amik saye keje permanent kat Hilti. Katenye die nak saye bnyak deal dengan client especially goverment sector.. He said that im too shy and less communication.. no doubt bout that.. untuk jadi Field Eng, he wants me to be more outspoken, talk loud, and more confident... owww.. I wish i can be like that la, but this is who i am.. dari azali saye memang senyap dan pemalu orangnye lerr.. (Ayu tak?? hak3) Ade sapa2 tahu tak tips mcm mane nak jadi someone yang lebih loud people dan lebih friendly? hehehe.. Mudah2 saye boleh buatlah.. So, after je die bebel2 pasal tawaran nak amik saye berkerja permanent disitu, die trus bagi saye task yang pertama.. Subhannallah.. menyirap darah gemuruh.. Pertama kali saya diminta untuk buat kerja luar. Die bagi saye satu name card dan suruh saye pergi ofis orang tu. PERGH! Kat situ tertera "Jalan Duta" ya kawan2.. Honestly speaking, saye tak tahu jalan dan TAK PERNAH pergi seorang diri ke KL! WAAAAARGH! Area KL i failed! Lepas tu. saye trus tanya dan roger orang2 yang otai bab2 jalan.. I dun have the GPS, plus, I tak berapa nak faham jalan yang ditunjukkan oleh Google Maps. Thanx for those who helped me on this, especially my aunt, Mummy.. TQ! Walaupun sepanjang menuju kesitu, ade jugak terlepas,terlajak jalan..banyak kali jugak i went to Holand, tapi akhirnya sampai juga. Alhamdulillah. BERJAYA!

Then, in the afternoon, i joined my seniors jumpe client di JKR Forensic. Ive met Miss Chew Ling Ling, yang sangat friendly dan gorgeous..hehe saya join dorang dan tgk mcm mane dorang handle client and give solution to them. dan Pertama kali jugak saye diminta buat penerangan kat dorang yang memang saye TAK PERNAH buat. Aduhai! Im not ready yet sir... tapi mujur dorang baik hati bila tengok saye mcm cuak nak ckp, dorang tolong bagi guide.. thank goodness.. Next time dorang nak saye yang explain sorang2.. baik! saye terima cabaran tu.. Next time i'll do my best. ececeh.. boleh ker?

Kemudian, waktu nak balik, saye dapat panggilan dari satu syarikat dan mintak saye hadiri sesi Interview Rabu depan.. Saye ade apply kat Job Street kerja tu. Mase tu Hilti tak offer lagi saye kerja permanent. Should I go? Tapi memang tak sangka pulak. TAK PERNAH saye hadapi interview kerja.. Sangat takut dan cuak okay! I dun have much time.. I tak tahu nak prepair ape.. Anyone? hehehe..

Opsss dah panjang karangan kali ni rupenye.. tapi tula yang jadik kat saye semalam,.. penuh dengan debaran dan cuak.. papepun.. Harap saye berjaya menempuh dunia baru ini.. Okay, nak siap2 kuar da ni..nak gi shoppingggg yeah! till then.. Taraaaa..

9 comments:

chipsmore said...

dulu x pernah..tp sekarang da pernah kan?? hee ;)

miszchocolate said...

u can d0 it sis~
chaiyok2!!!
:))

note:
selamat hari raye~
(org 1st wish...hrp2 taun dpan dpt duet raye..eheee:))

aDDamS said...

"jadikan hari ini lebih baik dari hari semalam"

hannah joe said...

hahaha..
experience tu kak..

mimie kusya said...

Chipsmore: hehehe tu la kan.. akan jadi pernah la nnti.. ^-^

miszchocolate: time kacih dalink..tqtqtqtq..insyallah.. mudah-mudahan.. camat hari raya in advance..

Sayang: yup! setuju! baik love! muahh hehe thnx!

Hannah: haa tula.. hidup tak bermakna tanpa pengalaman n cabaran kan2? hehe tq dear!

+f.e.y.z.a.l.i.c.i.o.u.s+ said...

huhu...sbb tak pernah le kita kena cuba sekali...fyza pun sma mcm mimi bla bos bg fza handle utk dsgn pelan satu projek oxidation pond-kolej pertanian msia. Fza kena g sendri deal ngn kontraktor n bincang konsep yg nak gna u projek tu. 1st mmg gelabah gla..tp skg dah ok bla leh berbual, gelak2 ngn kontraktor tu siap geguraw lg you! hehehe=p cheer babe!

Anonymous said...

hye sis.
i'm aarifah
actually juz singgah ur blog.
then kebetulan terbace pasal ur internship.
if u dun mind bley taw x sis wat intern kat company mane?
hee
i pon tgh carik company for internship :D

w a n a said...

caya la. dpt offer keje permanent. wana ni lepas belaja pun blum lg. huh!

u can do it!!
learn from d experience ekk.. kehkeh.

Anonymous said...

all the best for this friday morning!!!

~noname~

The LiFe oF MimiE KuSya Copyright © 2009 Designed by Jijie Thejijie for Mimie Kusya Copyright by Mimie kusya